Tue tutkimusta

Tutkimuksen tukeminen

Reumatautien tutkimuksen tukeminen on mahdollista testamentilla. Ota yhteyttä sivun alaosassa olevalla lomakkeella.

Usein kysytyt kysymykset

Miksi testamentti kannattaa tehdä?

Testamentilla voimme vaikuttaa itselle tärkeisiin asioihin perhetilanteesta ja varallisuudestakin riippuen. Testamentin avulla voidaan varmistaa, että oma varallisuus jaetaan kuoleman jälkeen oman tahdon mukaisesti. Muutoin omaisuus jakaantuu perintökaaren mukaisesti. Lisäksi testamentti toimii hyvänä perintöverosuunnittelun välineenä. Testamentilla voidaan välttää myös perintöoikeudellisia riitoja.

Voinko laatia testamentin itse?

Kun asiantuntija tekee testamentin, hän ottaa huomioon lain määräämät muotoseikat ja voi antaa testamenttiin liittyviä vinkkejä, joita ei välttämättä olisi itse osannut ajatella. Asiantuntijat tekevät myös tärkeää perintöverosuunnittelua. Testamentin voi jokainen toki laatia itsekin, mutta tällöin testamentti olisi hyvä tarkistuttaa vielä asiantuntijalla, jotta asiakirja vastaa tarkoitustaan ja on laadittu oikein.

Jos haluan antaa testamentilla osan omaisuudestani hyvään tarkoitukseen, mitä testamentissa on tällöin hyvä ottaa huomioon? 

Testamentilla on myös mahdollista muistaa itselle tärkeitä järjestöjä. Yleishyödylliset yhteisöt eivät maksa saadusta testamenttilahjoituksesta perintöveroa. Testamentin tulee tässäkin tapauksessa täyttää lain mukaiset muotomääräykset. Testamenttiin on siis identifioitava mahdollisimman tarkasti testamentin saaja, eli tässä tapauksessa järjestön virallinen nimi. Myös Y-tunnus kannattaa ilmoittaa. Mikäli haluat tukea tiettyä toimintaa järjestön sisällä, sillä voidaan laatia testamenttiin erillinen määräys. On syytä muistaa, että mikäli kyseinen toiminto/projekti on jo loppunut, järjestö voi viime sijassa käyttää testamentilla saadun omaisuuden muuhun heidän tärkeäksi katsomaansa toimintaan.

Reumatautien tutkimussäätiön Y-tunnus on 1450652-0.

Missä testamenttia voi säilyttää?

Alkuperäistä allekirjoitettua testamenttia on hyvä säilyttää paikassa, josta se varmasti löytyy sinä päivänä, kun aika jättää – testamenttia ei siis tule piilottaa mihinkään. Alkuperäistä testamenttia voi säilyttää kotona, mutta toinen kappale on hyvä tallettaa oman pankin arvopaperisäilytykseen tai tallelokeroon. Kun aika jättää, pankki ilmoittaa vainajan viimeiseen kotiosoitteeseen saldotodistuksen lisäksi, että henkilöllä on säilytyksessä jotain tärkeää.

Onko muita asiakirjoja, joita olisi hyvä myös tehdä?

Elämän tärkeimpiin asiakirjoihin kuuluu testamentin lisäksi edunvalvontavaltuutus, joka jokaisella täysi-ikäisellä tulisi olla. Edunvalvontavaltuutuksella henkilö voi itse päättää siitä, kuka hänen asioitaan hoitaa ja missä laajuudessa, mikäli hän ei itse siihen enää kykene, esimerkiksi terveydentilan heikkenemisen, onnettomuuden tai muun vastaavan syyn vuoksi. Edunvalvontavaltuutuksella voi itse vaikuttaa siihen, kuinka paljon viranomaiset puuttuvat asioiden hoitoon. Valtuutuksella vältetään myös viranomaisen määräämä edunvalvonta. Näin helpotamme valtuutetun, eli valtuutuksessa nimetyn henkilön, asioiden hoitamista.

Asiakirjojen laatiminen on erillinen maksullinen toimeksianto.

Ota yhteyttä

    Lähettämällä lomakkeen vahvistat, että olet tutustunut tietosuojaselosteeseemme.

    Olen juristi, mutta en kuitenkaan se mahonkipöydän takana istuva ja pönöttävä perinteinen kuvitelma lakimiehestä, vaan asiakasta lähellä oleva ja hänen elämästään aidosti välittävä. Minulle voit kertoa oman elämäntarinasi. Kun testamentti, avioehto, edunvalvontavaltakirjat ja muut elämääsi koskevat tärkeät asiakirjat on saatu kuntoon, voit nauttia elämästäsi. Näin minä ajattelen ja autan sinua mielelläni. Et ole yksin elämäsi iloisina etkä ikävinäkään päivinä. Toimin työssäni hyvin aktiivisesti eri järjestöjen kanssa ja myös siksi koen työni todella tärkeäksi. Voin olla tekemässä hyvää antamalla oman työpanokseni myös hyvään tarkoitukseen.

    Piia Jeremejeff
    varainhoidon lakimies, varatuomari

    Piia Jeremejeff